Jeruzalem voor beginners

Jeruzalem | bezienswaardigheden | musea | Jeruzalem bezoeken | reisinformatie | weer & beste reisperiode | links

Het weer in Jeruzalem

Jeruzalem heeft te maken met een warm mediterraan klimaat met warme droge zomers en milde wat nattere winters. Binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger wordt dit klimaat aangeduid met de lettercode Csa. In grote lijnen vind je dit klimaattype langs grote delen van de Middellandse Zeekust. Een stad hoeft niet pers direct aan de kust te liggen om onder invloed te staan van deze zee, maar kan ook net als Jeruzalem tientallen kilometers landinwaarts liggen. Wat je in Jeruzalem wel merkt is dat het weer door de geografische omstandigheden wat grotere verschillen in temperatuur kent van dag tot dag.

Jeruzalem bezienswaardigheden

Door de duizenden jaren aan historie heeft Jeruzalem veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Jeruzalem op een rijtje gezet:
Jeruzalem bezienswaardigheden top 10

Temperaturen

Als je van warm weer houdt dan zit je in Jeruzalem prima op je plek. Koud is het zelden en de zomer duurt aanzienlijk langer dan wat we in West-Europa gewend zijn. Tijdens de koelste maanden is het overdag gemiddeld zo'n 11 tot 15 graden Celsius. Dit is in de maanden december, januari en februari. Je mag de maanden maart en november als een soort van overgangsmaanden zien. Een echt voor- en najaar kent Jeruzalem niet, maar deze twee maanden kun je als een soort van lente en herfst zien. In april ga je door maximumtemperaturen van gemiddeld 22 graden, maar met uitschieters naar de dertig graden, eigenlijk al zo goed als de zomer in. Vanaf mei tot en met oktober liggen de maximumtemperaturen gemiddeld op ongeveer 25 tot 30 graden. Het wordt gedurende vrijwel de gehele periode soms ook aanzienlijk heter, met recordwaardes die tussen de 35 en 40 graden uit kunnen komen.

Het leuke van Jeruzalem is dat het op zeer warme dagen in de avond vaak afkoelt naar aangenamere temperaturen. Zwoel en drukkend weer in de avond komt gelukkig niet zo veel voor. Er is eerder sprake van prettige weersomstandigheden om buiten te zijn, zonder dat het zweet over je rug loopt. In de winter kan het fris worden in de avond en in de nacht. Met gemiddelde nachttemperaturen van pakweg 4 tot 8 graden ga je dan niet meer zonder enige vorm van terrasverwarming buiten zitten. In januari en februari (en een geringere kans in december en begin maart) kan de thermometer naar waardes onder het vriespunt duiken. Strenge vorst is echter onmogelijk in Jeruzalem, tenzij er een serieuze klimaatverandering plaats zou vinden waarbij het in Isral koeler wordt. Vorst aan de grond komt in de winter wel geregeld voor.

Neerslag

Jeruzalem is droger dan gemiddelde plaatsen in Nederland of Belgi. Met een gemiddelde jaarlijkse neerslagsom van zo'n 500 tot 580 millimeter is Jeruzalem echter niet extreem droog te noemen. Wat wel duidelijk naar voren komt in het klimaat van Jeruzalem is dat de jaarlijkse neerslag eigenlijk vrijwel allemaal binnen een tijdsbestek van pakweg een half jaar valt en dat het in het andere half jaar nagenoeg droog is. De kans dat je in de periode juni tot en met september met een regenbui te maken krijgt is minimaal, zeer minimaal. Ook mei en oktober mogen zeer droog genoemd worden met gemiddeld een paar millimeter regen in een hele maand. De kans op een totaal verregende vakantie naar Jeruzalem is in deze maanden daarom eigenlijk ook nihil te noemen. Vanaf eind oktober nemen de neerslagkansen wel duidelijk toe.

De maanden december, januari en februari mogen vrij nat genoemd worden. Per maand valt er dan in de meeste maanden meer dan honderd millimeter neerslag, waarbij er soms sprake is van vrij zware regenval. Deze nattere periode is van belang om de waterreserves aan te vullen en de aanwezige vegetatie van water te voorzien. Heel af en toe valt er sneeuw in Jeruzalem. Veel is het vaak niet en het witte laagje dat de stad bedekt is vaak binnen enkele uren weer verdwenen.

Bij uitzondering kan het winterse weer heftiger zijn. Zo werd het Midden-Oosten in december 2013 door een serieuze winterstorm getroffen waarbij er in Cyprus, Egypte, Isral, Libanon, Jordani, Syri en de Palestijnse gebieden sprake was van uitzonderlijk winters weer. Op 13 december 2013 zorgde dit in Jeruzalem voor een sneeuwdek van maar liefst 40 tot 70 centimeter (!). Luchthaven Tel Aviv-Ben Gurion moest vanwege het slechte weer sluiten. Sneeuw en vervolgens overstromingen hebben het dagelijks leven in Jeruzalem toen voor twee dagen platgelegd.

Zonneschijn

Jeruzalem mag uitermate zonnig genoemd worden. Er is gemiddeld gedurende 3400 uur per jaar sprake van zonneschijn. Met het aantal uren zonneschijn wordt de tijd bedoeld dat de zon ongehinderd door wolken Jeruzalem kan bereiken. In de periode november tot en met maart is de kans op bewolking het grootste. Deze maanden zijn daardoor gemiddeld somberder dan de andere maanden. Maar zelfs dan is er nog sprake van grotendeels onbewolkt of lichtbewolkt weer.
De maanden juni en juli zijn in absolute zin de zonnigste maanden. Gemiddeld worden er respectievelijk gemiddeld 381 en 384 uren aan zonneschijn genoteerd. Augustus lijkt met gemiddeld 366 uren zonneschijn per maand wat minder zonnig te zijn. In absolute zin klopt dat wel, maar relatief gezien is augustus eigenlijk zonniger dan juli, omdat het aantal uren daglicht in augustus 21 uur minder is dan in juli.

Luchtverontreiniging

De combinatie van weinig neerslag, hoge temperaturen en weinig wind zorgt regelmatig voor smog in Jeruzalem. De kans op serieuze luchtvervuiling neemt vooral toe door het verkeer in de stad. De wegen in Jeruzalem zijn duidelijk niet berekend op de verkeersdruk die er aanwezig is. Het vele stilstaan en optrekken zorgt voor extra uitstoot wat de luchtkwaliteit in Jeruzalem absoluut niet ten goede komt. Er zijn dagen dat Jeruzalem duidelijk te lijden heeft van een vieze mistige laag die door smog veroorzaakt wordt.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 13 C 5 C 6 uur 14 dagen 133 mm n.v.t.
februari 15 C 5 C 7 uur 12 dagen 118 mm n.v.t.
maart 17 C 7 C 8 uur 10 dagen 92 mm n.v.t.
april 22 C 10 C 9 uur 5 dagen 25 mm n.v.t.
mei 26 C 13 C 11 uur 2 dagen 3 mm n.v.t.
juni 29 C 16 C 13 uur 0 dagen 0 mm n.v.t.
juli 30 C 18 C 13 uur 0 dagen 0 mm n.v.t.
augustus 30 C 18 C 12 uur 0 dagen 0 mm n.v.t.
september 29 C 17 C 11 uur 0 dagen 0 mm n.v.t.
oktober 26 C 14 C 9 uur 4 dagen 15 mm n.v.t.
november 20 C 10 C 8 uur 8 dagen 61 mm n.v.t.
december 15 C 6 C 6 uur 12 dagen 105 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

De weergegeven weerstatistieken zijn een langjarig gemiddelde voor Jeruzalem. Ze bieden absoluut geen garantie voor de toekomst en kunnen enkel en alleen gebruikt worden als een richtlijn.

Beste reisperiode

Als je Jeruzalem wilt bezoeken dan zouden we de maanden april, mei en oktober aan willen raden. Gemiddeld genomen is het dan niet te heet, is de kans op neerslag klein en is het dus prima vertoeven in een stad als Jeruzalem. Als je goed tegen warmte kunt dan kun je natuurlijk ook de zomermaanden juni, juli, augustus of september kiezen voor een stedentrip naar Jeruzalem. De kans op neerslag is dan heel erg klein en de zon schijnt dan overdag vrijwel ononderbroken.

Hoewel het in de winterperiode koeler en natter is, moet je dit reisseizoen niet uitsluiten als reisperiode voor een bezoek aan Jeruzalem. Het is immers niet te warm, er is meer dan voldoende plek voor zonneschijn en droog weer en de prijzen voor hotelkamers en vliegtickets liggen vaak wat lager in deze periode.

Als je een reis naar Jeruzalem wilt boeken moet je wel even controleren of er op dat moment geen Joodse feestdagen zijn. Het dagelijks leven ziet er dan anders uit, zoals dat in andere landen ook is. De feestdagen in Isral worden bepaald aan de hand van de Joodse kalender en verspringen dus per jaar binnen onze Westerse kalender. Check daarom even goed wanneer de feestdagen exact zijn voor jouw reisperiode.

Meer info over Jeruzalem

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Jeruzalem:
Jeruzalem fotoreportage
Jeruzalem in n dag
Jeruzalem informatie
Jeruzalem weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Jeruzalem

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy