Jeruzalem voor beginners

Jeruzalem | bezienswaardigheden | musea | Jeruzalem bezoeken | reisinformatie | weer & beste reisperiode | links

Musea in Jeruzalem

De historie van Jeruzalem en de religieuze lading die de stad heeft zorgt ervoor dat er meerdere interessante musea in Jeruzalem te vinden zijn. De twee belangrijkste musea van de stad, het IsraŽlmuseum en Yad Vashem, zijn ieder goed voor tenminste een miljoen bezoekers per jaar. Hiermee zijn het tevens twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van IsraŽl.

Op deze pagina vind je informatie over de volgens ons meest interessante musea van Jeruzalem.

Jeruzalem bezienswaardigheden

Door de duizenden jaren aan historie heeft Jeruzalem veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Jeruzalem op een rijtje gezet:
Jeruzalem bezienswaardigheden top 10

Jeruzalem City Pass

Met de Jeruzalem City Pass heb je voordelig toegang tot alle topmusea in Jeruzalem. Zo kun je na aanschaf van de standaard Jeruzalem City Pass prachtige musea zoals het FOZ Museum, het Museum van Islamitische Kunst, het Italiaans Joods Kunstmuseum, het Salomon Hall Museum, het Muziek Museum, het Oude Gerechtshof, het Toren van David Museum en het Terra Sancta Museum gratis bezoeken. Koop je de uitgebreide Jeruzalem City Pass dan zit skip-the-line toegang tot het indrukwekkende IsraŽl Museum en een zeer leerzame rondleiding door de City of David inbegrepen.
De geldigheid van de Jeruzalem City Pass is maar liefst 7 dagen vanaf de eerste dag van gebruik. Je hebt dus alle tijd om de verschillende musea te bezoeken.

De Jeruzalem City Pass is alleen via internet te koop. Het is een exclusief product van TicketBar Jeruzalem dat samengesteld is op basis van de wensen van bezoekers aan Jeruzalem.

Meer informatie over de Jeruzalem City Pass en koop direct online

Bible Lands Museum

Aan de Samuel Stefan Wise Street in Jeruzalem kun je het Bible Lands Museum van Jeruzalem bezoeken. Dit moderne museum, wat geopend werd in 1992, is een waar instituut. Volgens eigen zegge lijkt de geschiedenis hier tot leven te komen. Je kunt er op een interactieve manier op onderzoek uit gaan om zo allerlei feiten, verhalen, passages uit de geschiedenis ontdekken. Zo staat de eigen cultuur er heel centraal, maar ook die van de oude Egyptenaren, Palestijnen, IraniŽrs en andere culturen die een rol in de bijbel hebben vervuld.
www.blmj.org/en/

Rockefeller Museum

Het archeologische Rockefeller Museum van Jeruzalem ligt in het oosten van de stad. Veel van de getoonde voorwerpen zijn afkomstig uit het mandaatgebied Palestina. Je treft er onder andere wapens, juwelen, resten van prehistorische mensen, houtsnijwerk, munten, brieven en aardewerk uit de prehistorie, het Ottomaanse tijdperk, het Bronzen tijdperk en nog heel veel meer. Het onderkomen van het Rockefeller Museum is eveneens een bezienswaardigheid. Het gebouw werd gebouwd naast de locatie waar eens de sjeik Muhammad al-Hailili zijn woonverblijf had staan. Deze is nog altijd te bewonderen. Dankzij een schenking van de succesvolle zakenman John D. Rockefeller ontstond de mogelijkheid tot het realiseren van een archeologisch museum. Het ontwerp is afkomstig van Austen St. Barbe Harrison, een Britse architect.
www.imj.org.il/rockefeller/eng/

IsraŽlmuseum

In het centrale deel van Jeruzalem bevindt zich het belangrijkste museum van IsraŽl, namelijk het IsraŽlmuseum. Dit museum biedt bezoekers bijvoorbeeld de kans om het waarschijnlijk oudste uitgesneden vrouwelijk vormgegeven handwerk ĎVenus of Berekhat Ramí van dichtbij te bewonderen. Maar het museum is vooral heel sterk in diversiteit. Andere voorwerpen die in het IsraŽlmuseum die tentoongesteld worden zijn juwelen, mozaÔek, oude kunst, ruim 2000 jaar oude manuscripten en heel bijzonder, de oudste teksten van het Oude Testament. In de tuin van het IsraŽlmuseum kun je prachtige sculpturen en andere moderne werken uit binnen- en buitenland bewonderen.
www.imj.org.il/en/

Skip the lines! Voorkom onnodig wachten in de rij voor dit populairste museum van IsraŽl door vooraf je kaarten via internet te reserveren.

L.A. Mayer Institute for Islamic Art

Tijdens de oprichting van het kunstmuseum L.A. Mayer Institute for Islamic art werd er vooral gedacht aan het dichten van een gat tussen twee culturen. Namelijk die tussen moslims en joden. Het museum laat een prachtige collectie klokken, keramiek, juwelen, textiel en allerlei andere belangrijke en minder belangrijke culturele voorwerpen zien. Het L.A. Mayer Institute for Islamic Art werd geopend in 1974 en werd opgericht door Vera Bryce Salomons. Haar oom, Sir David Salomons, was een invloedrijke man die uiteindelijk de eerste Joodse burgemeester van Londen werd. Vera Bryce Salomon heeft het museum als eerbetoon vernoemd naar haar docent en vriend, Professor Leo Arie Mayer.
www.islamicart.co.il/english/

Katros House

Op ongeveer zes meter diepte in de joodse wijk van de Oude Stad Jeruzalem, kun je een bezoek brengen aan een voormalig woning uit de Tweede Tempel periode. Deze periode besloeg de tijd tussen de zesde en eerste eeuw voor Christus. De Romeinen bestormden destijds de stad en kort daarna ook Katros House. Het huis was onderdeel van een groot ondergronds tempelcomplex. Katros House had een keuken, vier kamers en een soort badkamer voor rituele wassingen. De Kathros familie was een priesterlijke familie, die naar alle waarschijnlijkheid misbruik van hun positie maakte. Katros House is nu een museum die allerlei voorwerpen uit die periode tentoonstelt. Middels een audiosysteem wordt het huis, de laatste uren van de familie en de inrichting gepresenteerd.
www.rova-yehudi.org.il/sites/the-burnt-house/

Yad Vashem

Officieel betekend Yad Vashem gedenkteken en in Jeruzalem wordt deze term vooral gebruikt voor het herdenken van joodse slachtoffers tijdens de Holocaust. In Jeruzalem is Yad Vashem een historisch museum met een herdenkingsmonument. In de herdenkingsruimte van het monument worden alle namen van joodse slachtoffers gepresenteerd. Verder is er een archief, een bibliotheek, film- en fotomateriaal en een prachtige beeldentuin. Het museum, wat ontworpen is door Moshe Safdie, is in een opmerkelijke driehoeksvorm gebouwd. Het grootste deel van dit prachtige museum bevindt zich onder de grond. De lengte van het Yad Vashem museum telt ongeveer honderdtachtig meter.
www.yadvashem.org/museum/holocaust-history-museum

Je kunt Vad Nashem met gids bezoeken. Wij zouden dit absoluut aanraden omdat er zoveel te zien is en een gids veel vragenkan beantwoorden die ongetwijfeld naar boven zullen komen.
Je kunt je entree tot Yad Vashem met gids hier reserveren

Andere bezienswaardigheden

Deze pagina beperkt zich tot de musea die je de stad Jeruzalem kunt bezoeken. Andere bezienswaardigheden van Jeruzalem zijn terug te vinden op de pagina bezienswaardigheden.

Meer info over Jeruzalem

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Jeruzalem:
Jeruzalem fotoreportage
Jeruzalem in ťťn dag
Jeruzalem informatie
Jeruzalem weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Jeruzalem

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy