Musea in Jeruzalem

De historie van Jeruzalem en de religieuze lading die de stad heeft zorgt ervoor dat er meerdere interessante musea in Jeruzalem te vinden zijn. De twee belangrijkste musea van de stad, het Israëlmuseum en Yad Vashem, zijn ieder goed voor tenminste een miljoen bezoekers per jaar. Hiermee zijn het tevens twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van Israël.

Op deze pagina vind je informatie over de volgens ons meest interessante musea van Jeruzalem.Bible Lands Museum

Aan de Samuel Stefan Wise Street in Jeruzalem kun je het Bible Lands Museum van Jeruzalem bezoeken. Dit moderne museum, wat geopend werd in 1992, is een waar instituut. Volgens eigen zegge lijkt de geschiedenis hier tot leven te komen. Je kunt er op een interactieve manier op onderzoek uit gaan om zo allerlei feiten, verhalen, passages uit de geschiedenis ontdekken. Zo staat de eigen cultuur er heel centraal, maar ook die van de oude Egyptenaren, Palestijnen, Iraniërs en andere culturen die een rol in de bijbel hebben vervuld.

Meer info over het Bible Lands Museum

Rockefeller Museum

Het archeologische Rockefeller Museum van Jeruzalem ligt in het oosten van de stad. Veel van de getoonde voorwerpen zijn afkomstig uit het mandaatgebied Palestina. Je treft er onder andere wapens, juwelen, resten van prehistorische mensen, houtsnijwerk, munten, brieven en aardewerk uit de prehistorie, het Ottomaanse tijdperk, het Bronzen tijdperk en nog heel veel meer. Het onderkomen van het Rockefeller Museum is eveneens een bezienswaardigheid. Het gebouw werd gebouwd naast de locatie waar eens de sjeik Muhammad al-Hailili zijn woonverblijf had staan. Deze is nog altijd te bewonderen. Dankzij een schenking van de succesvolle zakenman John D. Rockefeller ontstond de mogelijkheid tot het realiseren van een archeologisch museum. Het ontwerp is afkomstig van Austen St. Barbe Harrison, een Britse architect.

Meer info over het Rockefeller Museum

Israëlmuseum

In het centrale deel van Jeruzalem bevindt zich het belangrijkste museum van Israël, namelijk het Israëlmuseum. Dit museum biedt bezoekers bijvoorbeeld de kans om het waarschijnlijk oudste uitgesneden vrouwelijk vormgegeven handwerk ‘Venus of Berekhat Ram’ van dichtbij te bewonderen. Maar het museum is vooral heel sterk in diversiteit. Andere voorwerpen die in het Israëlmuseum die tentoongesteld worden zijn juwelen, mozaïek, oude kunst, ruim 2000 jaar oude manuscripten en heel bijzonder, de oudste teksten van het Oude Testament. In de tuin van het Israëlmuseum kun je prachtige sculpturen en andere moderne werken uit binnen- en buitenland bewonderen.

Skip the lines! Voorkom onnodig wachten in de rij voor dit populairste museum van Israël door vooraf je kaarten via internet te reserveren.

Israëlmuseum

L.A. Mayer Institute for Islamic Art

Tijdens de oprichting van het kunstmuseum L.A. Mayer Institute for Islamic art werd er vooral gedacht aan het dichten van een gat tussen twee culturen. Namelijk die tussen moslims en joden. Het museum laat een prachtige collectie klokken, keramiek, juwelen, textiel en allerlei andere belangrijke en minder belangrijke culturele voorwerpen zien. Het L.A. Mayer Institute for Islamic Art werd geopend in 1974 en werd opgericht door Vera Bryce Salomons. Haar oom, Sir David Salomons, was een invloedrijke man die uiteindelijk de eerste Joodse burgemeester van Londen werd. Vera Bryce Salomon heeft het museum als eerbetoon vernoemd naar haar docent en vriend, Professor Leo Arie Mayer.

Meer info over het L.A. Mayer Institute for Islamic Art

Katros House

Op ongeveer zes meter diepte in de joodse wijk van de Oude Stad Jeruzalem, kun je een bezoek brengen aan een voormalig woning uit de Tweede Tempel periode. Deze periode besloeg de tijd tussen de zesde en eerste eeuw voor Christus. De Romeinen bestormden destijds de stad en kort daarna ook Katros House. Het huis was onderdeel van een groot ondergronds tempelcomplex. Katros House had een keuken, vier kamers en een soort badkamer voor rituele wassingen. De Kathros familie was een priesterlijke familie, die naar alle waarschijnlijkheid misbruik van hun positie maakte. Katros House is nu een museum die allerlei voorwerpen uit die periode tentoonstelt. Middels een audiosysteem wordt het huis, de laatste uren van de familie en de inrichting gepresenteerd.

Meer info over Katros House

Yad Vashem

Officieel betekent Yad Vashem gedenkteken en in Jeruzalem wordt deze term vooral gebruikt voor het herdenken van joodse slachtoffers tijdens de Holocaust. In Jeruzalem is Yad Vashem een historisch museum met een herdenkingsmonument. In de herdenkingsruimte van het monument worden alle namen van joodse slachtoffers gepresenteerd. Verder is er een archief, een bibliotheek, film- en fotomateriaal en een prachtige beeldentuin. Het museum, wat ontworpen is door Moshe Safdie, is in een opmerkelijke driehoeksvorm gebouwd. Het grootste deel van dit prachtige museum bevindt zich onder de grond. De lengte van het Yad Vashem museum telt ongeveer honderdtachtig meter.

Je kunt Vad Nashem met gids bezoeken. Wij zouden dit absoluut aanraden omdat er zoveel te zien is en een gids veel vragenkan beantwoorden die ongetwijfeld naar boven zullen komen.

Je kunt je entree tot Yad Vashem met gids hier reserveren

Yad Vashem