Vanuit Nederland is Jeruzalem prima te bezoeken. Met het vliegtuig vlieg je vanaf Amsterdam of Eindhoven in pakweg 4,5 tot 5 uur naar Ben Gurion International Airport en vervolgens kun je binnen een klein uur naar Jeruzalem reizen. Er wordt het het jaar door gevlogen waardoor je ook jet hele jaar door naar Jeruzalem kunt reizen. Afhankelijk van wat je allemaal wilt zien en doen in Jeruzalem kun je het beste toch wel een dag of drie tot vijf uittrekken voor deze bijzondere stad. Als je ook nog uitstapjes wilt maken naar Tel Aviv, Betlehem, de Dode Zee of andere bezienswaardige plekken in Israël dan mag je er gerust nog wat tijd bij optellen.
Jeruzalem bezoeken
Vliegen naar Jeruzalem
Er zijn twee manieren om vanuit Nederland of België naar Jeruzalem te reizen. Ten eerste kun je naar Israël vliegen. De tweede manier is per cruiseschip naar Haifa en vervolgens van daaruit naar Jeruzalem reizen.
Je kunt niet meer naar Jeruzalem zelf vliegen. De internationale luchthaven Atarot Airport wordt sinds oktober 2000 niet meer gebruikt voor de burgerluchtvaart. Als je naar Jeruzalem wilt vliegen dan zul je een vliegticket naar Tel Aviv moeten boeken. Tel Aviv Ben Gurion Airport (TLV) is de dichtst bij gelegen internationale luchthaven voor een vakantie in Jeruzalem. Dit vliegveld ligt op ongeveer 55 autokilometers van het centrum van Jeruzalem. De vlucht naar tel Aviv duurt ongeveer 4,5 tot 5 uur. De terugweg kan ietsjes langer duren door wind tegen op hoge hoogte.
Rechtstreeks vanaf Amsterdam of Eindhoven naar Tel Aviv vliegen kan met KLM, Transavia, El Al of Easyjet. De prijzen voor vliegtickets kunnen per reisdag en per aanbieder flink uiteenlopen. Vaak is vroeg boeken het beste om de laagste ticketprijzen te krijgen.
Vanaf het vliegveld naar Jeruzalem reizen
Als je op Ben Gurion Airport geland bent is het nog ongeveer 50-55 kilometer reizen tot je in Jeruzalem bent. Je hebt grofweg 4 opties om deze reis te maken: per bus, per transferbus, per taxi of met een huurauto. Als je rond wilt gaan reizen in Israël dan is een huurauto waarschijnlijk de meest geschikte oplossing. Je kunt deze gemakkelijk vooraf vanuit Nederland reserveren, zodat je vooraf weet wat je betaalt en wat je er voor krijgt. Vraag je wel af of je echt een auto nodig hebt. Als je alleen maar naar Jeruzalem gaat is een auto misschien eerder een obstakel dan een hulp. Ga je een rondreis door Israël maken dan ontkom je natuurlijk niet aan de een of andere manier van transport.
Officiële taxi’s staan meteen buiten de aankomsthal te wachten. Reken op een prijs van ongeveer 350 shekel. Mogelijk word je bij de uitgang ook aangesproken door illegale taxichauffeurs. Deze vragen in eerste instantie meestal 300 shekel maar bieden al snel een wat lagere prijs aan van 250 shekel als je niet meteen toehapt.
Iets voor de taxi’s, net buiten exit 2, staan de transferbusjes van Nesher Tours. Zij brengen je in ongeveer 45 minuten naar Jeruzalem en vragen een prijs van omgerekend iets minder dan 20 euro per persoon. Rechtstreeks in het Engels communiceren via e-mail loopt niet soepel, kunnen we uit eigen ervaring vertellen. Reserveer daarom deze transfer via Ticketbar Israël. Met je voucher kun je naar Jeruzalem reizen.
De vierde optie is de bus. Het busstation bevindt zich direct naast de terminal. Met de bus reis je goedkoop en vrij snel naar Jeruzalem. Uitstappen kan op het centrale busstation van Jeruzalem aan Jaffa Road. Van daaruit kun je met de Light Rail verder reizen als dat nodig is.
Waar overnachten in Jeruzalem?
Hoewel de meeste bezienswaardigheden van Jeruzalem in en rondom de oude stad liggen, zou dat niet onze voorkeur hebben als overnachtingsplek. Het aanbod is daar sowieso al vrij beperkt, maar er zijn nog een paar redenen waarom je niet midden in het oude deel van de stad zouden gaan zitten. Ten eerste betaal je hier relatief veel geld voor een hotelkamer. Schaarste en een gewilde locatie zorgen vaak voor hoge prijzen. Ten tweede is de sfeer na het sluiten van de winkels minder gezellig dan in het levendige nieuwe centrum van de stad. Ten derde zijn de mogelijkheden om lekker, betaalbaar en goed te eten in het oude deel van de stad op één hand te tellen. Nadeel nummer vier: niet alle accommodaties zijn met de auto / taxi te bereiken. Soms moet je een stukje lopen, af en toe met hoogteverschillen.
Wij zouden altijd kiezen voor een hotel of appartement in het centrum van modern Jeruzalem. Als je het stuk pakt tussen waar de oude binnenstad in het westen begint (rond Tsahal Square) en dan Jaffa Road (Yafo Street) in noordwestelijke richting volgt tot aan tramstation Hadavidka dan heb je het ideale gebied voor een overnachting wat ons betreft te pakken. Aan en vlak bij Jaffa Road (Yafo Street) vind je enkele tientallen accommodaties. Je zit hier midden in het gebied waar winkels en restaurants te vinden zijn en de loopafstand tot het oude centrum bedraagt ongeveer vijf tot vijftien minuten (afhankelijk waar je exact zit). Als je wilt kun je altijd nog de sneltram (lightrail) gebruiken die over Jaffa Road loopt en daar verschillende stations telt.
Ons favoriete hotel in Jeruzalem is het Herbert Samuel Hotel Jerusalem in het hart van het nieuwe centrum. Het moderne en luxe hotel telt elf verdiepingen, waarbij de elfde verdieping als restaurant ingericht is. Van hieruit heb je een mooi panoramisch uitzicht over de stad als je van het aangename ontbijtbuffet geniet. Gratis snelle wifi, een goed werkende airconditioning en een comfortabel bed maken het feest compleet. Wat betreft de ligging kun je je bijna geen betere plek wensen.
Eten
Eten in Jeruzalem is meer dan humus, shoarma en falafel. Naast het traditionele Israëlische eten is er keuze uit verschillende internationale keukens. Pizza, sushi, noodles, pasta en andere wereldgerechten zijn volop te krijgen in Jeruzalem. Natuurlijk is ook de Arabische keuken volop vertegenwoordigd in Jeruzalem, maar ook Chinees, Frans, Indisch en Spaans is er zeker te vinden in Jeruzalem. Als je persé koosjer wilt eten moet je er rekening mee houden dat niet alle restaurants en eetgelegenheden in Jeruzalem koosjer zijn. Vaak staat het wel duidelijk aangegeven. Wie van een goed stuk vlees houdt die kan hier genieten van allerlei soorten vlees die vooral vaak op de grill bereid worden. Ook vis staat veelvuldig op de kaart, ondanks dat Jeruzalem niet direct aan de zee ligt. Vis vormt gewoonweg een belangrijk onderdeel van de eetcultuur in de regio. Vegetarisch eten is helemaal geen probleem in Jeruzalem. De lokale keuken kent tal van heerlijke vegetarische gerechten die verder gaan dan een simpele salade.
Een misvatting die je weleens leest over Jeruzalem is dat je er amper varkensvlees tegenkomt. In het hart van het nieuwe Jeruzalem kun je op redelijk veel plekken varkensvlees eten, ondanks het feit dat dit niet binnen een islamitisch of koosjer eetpatroon thuishoort. Schnitzel hebben we op verschillende plekken op net als ham en spareribs.
Als je een bepaald dieet volgt dan zijn er in Jeruzalem redelijk wat eetgelegenheden die duidelijk aangeven welke allergenen er in de verschillende maaltijden aanwezig zijn. Wie glutenvrij wil of moet eten die kan steeds vaker kiezen uit glutenvrije maaltijden. Je ziet op grotere schaal dat glutenvrij brood, glutenvrije pasta en andere glutenvrije opties aangeboden worden.
De prijzen voor uit eten liggen op een vergelijkbaar niveau als in Europese steden. In een gemiddeld fastfoodrestaurant kun je al vanaf een euro of vijf eten, terwijl je in de betere restaurants al snel omgerekend 40 tot 50 euro kwijt bent voor een driegangen maaltijd. Net als bij ons zijn de duurdere vlees- en vissoorten ook in Jeruzalem beduidend duurder.
In principe kun je in Jeruzalem zowat 24 uur per dag eten. De meeste eetgelegenheden zijn natuurlijk niet de hele dag open, maar er is bijna altijd wel een plek te vinden waar je wat kunt eten. Er zijn geen strikte tijden voor ontbijt, lunch en diner. Op sommige plekken kun je tot 12 uur ’s middags ontbijten waarna dit naadloos overgaat in lunchtijd. Het middagmaal kan vaak de hele middag door besteld worden totdat de tijd aanbreekt waarop mensen kunnen gaan dineren. De locals eten over het algemeen wat later: meestal zo tussen 19 en 23 uur. Je kunt in veel restaurants daarom gemakkelijk nog om tien uur ’s avonds aan komen waaien.
Drinken
Van oorsprong drinkt men in Jeruzalem vooral koffie, water en vruchtensappen. Alcohol werd vroeger hier amper of niet gedronken. Hoewel je nog steeds niet op iedere hoek van de straat alcoholische dranken kunt krijgen, hoef je als toerist geen dorst te lijden in Jeruzalem. In tegenstelling tot wat we soms lezen is het niet echt lastig om bier, wijn of sterke drank te nuttigen in deze religieuze stad. Veel restaurants hebben een redelijk aanbod van wijn en bier, in supermarkten kun je bier krijgen en in het nieuwe centrum vind je redelijk wat goede bars waarvan een enkele zelfs 24 uur per dag open is.
Wat niet iedereen weet is dat Israël zelf goede wijnen produceert en dat de biercultuur ook steeds diepere wortels begint te krijgen in de hedendaagse samenleving. Naast grote lokale merken zoals Goldstar en Tuborg Red is er tegenwoordig een groot aanbod van allerlei biersoorten die door Israëlische microbrouwerijen gemaakt worden. Ga voor eens kijken bij de Beer Bazaar in Machne Yehuda Market. Hier heb je verschillende lokale bieren van de tap, maar ook een groot aantal lokale bieren uit de fles waar je van kunt genieten. Uit eigen ervaring kunnen we melden dat die Israëliërs er wel wat van kunnen van dat bierbrouwen.
Wie overigens verstandig is die drinkt vooral veel water tijdens zijn of haar verblijf in Jeruzalem. De warmte in combinatie met veel lopen zal ervoor zorgen dat je veel vocht verliest. Gewoon water drinken is de beste methode om je vochthuishouding in balans te houden. Er is in heel de stad mineraalwater in flesjes te koop en er zijn verschillende fonteintjes met drinkwater te vinden in Jeruzalem.
Winkelen
Jeruzalem heeft geen reputatie dat het de beste winkelstad ter wereld is, maar stiekemweg kun je eigenlijk in Jeruzalem heel erg goed winkelen. Wie er enigszins oog voor heeft die ziet dat er tussen het aanbod van grote internationale merken die over heel de wereld verspreid zitten en de kleine winkeltjes vol toeristenmeuk er ook heel veel winkels zijn die leuke hebbedingetjes, prachtige kunst of mooie kleding van lokale ontwerpers verkopen. De prijzen zijn niet lager dan in Europa, maar het aanbod is vaak net wel even wat anders. Je merkt dat er veel invloeden zijn uit omringende landen, maar dat ook de lokale designers hun stempel drukken op mode, woninginrichting en andere mooie spullen. Houd er wel rekening mee dat je niet vanuit de Europese Unie naar Nederland terugvliegt en er daarom beperkingen zijn in de hoeveelheid aangeschafte spullen die je belastingvrij in mag voeren.
De mooiste plek om te winkelen is de Mamilla Mall. Dit is het enige openlucht winkelcentrum dat Jeruzalem telt. Het ligt direct buiten de stadsmuren van de oude stad. De aanleg van dit upscale winkelcentrum heeft maar liefst elf jaar geduurd en heeft het bedrag van ongeveer 150 miljoen Amerikaanse dollar gekost. Het resultaat mag er echter absoluut wezen! Er is een soort van autovrije wandelpromenade aangelegd die iets verdiept ligt zoals bij de Rotterdamse koopgoot het geval is. Deze promenade is ruim 600 meter lang en telt ongeveer 140 winkels en horecazaken. Vooral ’s avonds is het hier erg gezellig.
O ja, in Jeruzalem zijn de winkels op zaterdag gesloten en op vrijdag sluiten ze vaak eerder. Dat komt omdat binnen het Jodendom de sjabat (zaterdag) de wekelijkse rustdag is.
Vervoer in Jeruzalem
Voor veel bezienswaardigheden geldt dat ze op loopafstand van elkaar liggen. De Oude Stad is prima te voet te doen (we zouden geen beter vervoermiddel binnen de stadsmuren kunnen bedenken) en ook de afstand van het nieuwe centrum naar de oude stad is ook niet al te groot. Sommige bezienswaardigheden liggen wel wat verder weg zoals het Israël Museum en Yad Vashem. Voor deze laatste kun je de sneltram (lightrail) gebruiken en de laatste 10 minuten te voet afleggen. Kaartjes voor de sneltram zijn te koop bij de automaten die bij de haltes staan. Een enkele rit kost omgerekend iets meer dan een euro. Vergeet niet om je ticket meteen in de automaat te valideren nadat je ingestapt bent. Er wordt veel en grondig gecontroleerd op zwartrijden.
De bus is voor toeristen vaak amper interessant. Als je naar het Israël Museum wilt reizen dan kun je beter de taxi nemen. Zorg er wel voor dat er op de taximeter gereden wordt, want anders is de kans groot dat je teveel betaalt. Betaal in ieder geval nooit de eerste prijs die een taxichauffeur noemt.
Twee werelden in één reis
Als je naar Jeruzalem reist dan kun je dat prima combineren met één of meerdere dagen in Tel Aviv. Beide steden liggen nog geen uur van elkaar af met de auto. Het zijn echter twee totaal verschillende werelden. In Jeruzalem staan religie en historie centraal. De stad is redelijk conservatief te noemen. Tel Aviv daartegenover is modern, openminded, hip en een prima strandbestemming. Om twee kanten van Israël te zien is dit natuurlijk een fantastische combinatie die prima te realiseren is als je zelf je vliegticket(s) en hotels boekt.