Bezienswaardigheden in Jeruzalem

Als je een bezoek brengt aan Jeruzalem dan doe je dat niet om te winkelen of te stappen. Nee, een stedentrip naar Jeruzalem maak je vanwege de vele bezienswaardigheden die er in deze stad te bezoeken zijn. Vanwege de drie grote religies Christendom, Islam en Jodendom zijn er verschillende heilige plekken in Jeruzalem te vinden. Jeruzalem wordt niet voor niets vaak als een heilige stad aangeduid.

Op deze pagina beschrijven we slechts een deel van de vele bezienswaardigheden die Jeruzalem telt. Voor meer hotspots in Jeruzalem verwijzen we graag naar specialistische reisgidsen.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Jeruzalem bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Jeruzalem.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Jeruzalem
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Jeruzalem via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Jeruzalem via GetYourGuide

Oude Stad

De door Unesco geregistreerde oude stad van Jeruzalem trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het meest bijzondere van deze oude stad, is dat hier zowel christenen, moslims als joden op een zeer geconcentreerd stukje stad dicht bij elkaar leven. De oude stad Jeruzalem werd al in de zestiende eeuw afgebakend middels hoge muren die in opdracht van sultan Süleyman I of Soleiman de Grote werden gebouwd. De totale lengte van deze muur komt op ongeveer vier kilometer. De hoogte varieert tussen de tien en twaalf meter. De verticale gaten die nog altijd zichtbaar zijn, werden voornamelijk gebruikt om indringers te kunnen belagen met ofwel hete olie of water. De oude stad zelf heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden te bieden. Zo bevindt zich hier de joodse klaagmuur, de Tempelberg met daarop het islamitische gedenkplaats de Rotskoepel, het Museum over de Armeense geschiedenis, de Al-Aqsamoskee, de Toren van David met daarin het Jeruzalem Museum, de Heilige Grafkerk en de beroemde straat ‘Via Dolorosa’ waarlangs Jezus van Nazareth met zijn kruis liep. De oude stad van Jeruzalem is bereikbaar via de eeuwen oude stadspoorten die namen dragen als Jaffa Poort, Sions Poort, de Mest Poort, de Leeuwen of Stefanus Poort, Herodes Poort, Damaskus Poort en de Nieuwe Poort. De Gouden Poort is dichtgemetseld door moslims. Volgens een oude traditie zou Messias via deze poort Jeruzalem betreden. Behalve deze historische bezienswaardigheden en boeiende musea, kun je in de oude stad van Jeruzalem ook bijzonder goed winkelen. Aan de Mamilla Alrov Quarter zijn leuke winkels gelegen en is een terras of restaurant nooit ver weg.

Oude Stad

Westmuur

De meest beroemde muur ter wereld, is de Westmuur in Jeruzalem. Deze muur, die veelal door niet-joden de klaagmuur wordt genoemd, is een erfenis uit de tijd van Herodes de Grote. Deze bouwlustige heerser bouwde namelijk vele burchten, paleizen en tempels. Zijn belangrijkste tempel bevindt zich in Jeruzalem en vormen vandaag de oudste delen van de Westmuur. Het grootste deel bevindt zich onder de grond. De naam ‘klaagmuur’ ontstond in de periode waarin de joden zich op deze plek beklaagden over de verwoesting van hun meest heilige stukje nabij de Tempelberg door de Romeinen. De Tempelberg mag niet door joden betreden worden, omdat een ieder iets van onreinheid in zich heeft. Dichterbij de Tempelberg konden en kunnen zij dus niet komen. Tussen de jaren 1948 en 1967 werd hen zelfs volledig de toegang ontnomen. Sinds de toegang werd geforceerd in 1967 is de Westmuur of klaagmuur in Jeruzalem hét symbool en meest heilige plek van de joodse bevolking geworden. Velen van hen noteren hun wens of gebed op een briefje en laten die in de spleten en kieren van de Westmuur achter.

Wie de Westmuur van Jeruzalem bezoekt, zal merken dat er een splitsing is gemaakt. Mannen en vrouwen worden hier namelijk geacht om niet in het bijzijn van elkaar hun geloof te belijden. De heren gaan naar links en de dames naar rechts. Alvorens je de Westmuur bereikt, dien je als man een traditionele keppel op je hoofd te dragen. Deze worden aan de ingang te leen aangereikt. Hoewel de regels minder streng zijn bedekken de dames eveneens hun hoofd, maar dan met een sjaal. Orthodoxe vrouwen bedekken ook vaak hun hoofd met een pruik ‘shaytel’. Jarenlang hebben de vrouwen gestreden voor gelijke rechten, die ook bij de muur van toepassing zijn. Sinds 2016 lijken zij daar in te zijn geslaagd. De overheid is nu in overleg over de juiste uitvoering hiervan.

Moslims bezoeken eveneens om gelovige redenen de Westmuur. Binnen hun geloof werd namelijk het wit gekleurde hemelse dier Buraq, waarmee Mohammed in één nacht van Mekka naar Jeruzalem vloog, hier aan deze Westmuur vastgeketend.

Tegen betaling kun je de tunnels van de Westmuur bezoeken. Vanwege de drukte is het handig om vooraf alvast je kaartjes te kopen, want het aantal mensen dat naar binnen mag is beperkt. Je entreekaarten voor de tunnels van de Westmuur kun je hier reserveren.

Westmuur

Mahane Yehuda Market

Wil je de sfeer proeven van een oosterse markt dan is Mahane Yehuda Market de plek in Jeruzalem om te bezoeken. Deze grotendeels overdekte markt is de grootste markt van Jeruzalem. In totaal vind je hier ongeveer 350 kraampjes, winkeltjes en horecazaken. Locals komen hier vooral om inkopen te doen van verse levensmiddelen, kruiden en andere zaken die je in het dagelijks leven nodig kunt hebben. Toeristen komen vooral op Mahane Yehuda Market af om te genieten van de sfeer en kennis te maken met allerlei lokale lekkernijen. Ook kun je hier souvenirs kopen, maar (gelukkig) is het aantal kramen en winkels dat zich op souvenirs richt zeer beperkt. Daardoor behoudt Mahane Yehuda Market, die ook wel als ’the shuk’ aangeduid wordt, haar authentieke karakter. Op het moment dat de kramen sluiten blijft er wat horeca open tot later op de avond.

Als toerist kun je met de lekkernijen van de markt kennismaken door middel van de Machne Yehuda Market Food Tour. Met deze interactieve wandeling (via een app op je smartphone) kun je bij zes verschillende plekken op de markt proeven van het lekkers dat Jeruzalem te bieden heeft.

Kijk hier voor meer info over de interactieve food tour

Mahane Yehuda Market

Herzlberg

Aan de westkant van Jeruzalem ligt de heuvel ‘Mount Herzl’. Voor ons beter bekend als de Herzlberg. Deze heuvel is vernoemd naar Theodor Herzl, de grondlegger van het joodse zionisme (het streven naar een eigen joodse staat). Op de Herzlberg kun de nationale begraafplaats van Israël bezoeken. Uiteraard ligt Theodor Herzl zelf hier ook begraven. Daarnaast kun je er ook het Holocaust herdenkingsmonument ‘Yad Vashem’, de imposante beeldentuin en een mooi park bezoeken. De Herzlberg is bovenal een plaats waar de door de nazi’s verscheurde families en de de zes miljoen omgekomen joden worden herdacht.

Meer info over Yad Vashem

Heilig Grafkerk

Omstreeks 326 werd de Heilige Grafkerk op de top van de Golgotha berg gebouwd. Deze plek werd verkozen, omdat dit de plek zou zijn waar Jezus Christus is gekruisigd en begraven. Vele bezoekers betreden de Heilige Grafkerk om met name zijn laatste rustplaats te bezoeken. De marmeren steen tegenover de ingang is de plek waar Jezus werd gezalfd. Veel bezoekers wrijven hier met een zakdoek of ander doekje over en gaan geheel op in het moment. De bouw van de Heilige Grafkerk laat verschillende episodes uit het verleden zien. In de architectuur, inrichting en decoratie kun je zowel orthodoxe-, rooms-katholieke-, Armeens-orthodoxe, Grieks-orthodoxe, Syrische-orthodoxe- als de Koptische-orthodoxe christelijke invloeden ontdekken. Voor de Heilige Grafkerk zijn een aantal kapellen te ontdekken die gewijd zijn aan heilige personen.

Meer info over de Heilig Grafkerk

Heilig Grafkerk

Toren van David

Direct naast misschien wel de mooiste poort van de oude stad, bevindt zich de Toren van David. De oorspronkelijke burcht is inmiddels benoemd tot citadel met de toren van David. De toren is een latere erfenis van de Turkse sultan Süleyman I. Deze gaf namelijk omstreeks 1665 de opdracht tot het bouwen van een minaret. Onder de toren van David kun je een museum over de geschiedenis van Jeruzalem bezoeken. Het museum opende in 1989 de deuren en heeft sindsdien vele bezoekers mogen ontvangen. Alles wat je wilt weten komt hier aan bod. De geschiedenis van Jeruzalem gaat ruim vierduizend jaar terug, waardoor je een heel helder beeld over de stad krijgt.

Meer info over de Toren van David

Toren van David

Tempelberg

Berg Moria, zoals de Tempelberg in Jeruzalem ook wel wordt genoemd, is bijzonder geliefd bij de joden en moslim bevolking. Beide religies hebben duidelijk banden met de Tafelberg. Waar het voor joden niet geaccepteerd wordt om de Tafelberg te betreden, is dat voor de moslims geen enkel probleem. De joden kunnen niet verder komen dan de Westmuur (Klaagmuur), omdat hun geloof vindt dat je niet rein genoeg kunt zijn om dit heiligdom te betreden. De moslims komen juist naar de Tafelberg om er de Al-Aqsamoskee en de gedenkplaats de Rotskoepel te bezoeken. Wanneer je als niet moslim de Tafelberg wilt bezoeken, dan is daar maar één directe toegang tot. Deze zwaar bewaakte toegang bereik je via de Mughrabibrug. Ook binnen het christendom is de Tempelberg enigszins belangrijk. Het werkelijke belang betreft hier historisch gezien vanuit verhalen binnen het christendom. De noordzijde van de Tempelberg is wel de plaats waar Jezus zijn lijdensweg langs de Via Dolorosa begon.

Meer info over de Tempelberg

Rotskoepel

Op de Tempelberg in de oude stad van Jeruzalem, bevindt zich het islamitische gebedshuis de Rotskoepel. De gouden koepel is zeer kenmerkend en vanaf een grote afstand duidelijk zichtbaar. Het bouwwerk uit de zevende eeuw mag geen moskee worden genoemd, omdat er geen gebedsdiensten plaatsvinden. Het is meer een gedenkplaats, met daarnaast de Al-Aqsamoskee. De opdracht tot het bouwen van de Rotskoepel was afkomstig van Abd al-Malik ibn Marwan, een kalief uit de Omajjaden dynastie. De koepel is volledig belegd met bladgoud. Het interieur van de Rotskoepel bestaat uit mozaïek, rijkelijk gedecoreerde zuilen, kalligrafische inscripties en werkelijk schitterende tapijten.

Rotskoepel

Hurva-synagoge

In de joodse wijk van Jeruzalem werd omstreeks 1700 de Hurva-synagoge gebouwd. De opdracht tot bouwen van dit joodse gebedshuis was afkomstig van rabbijn Judah HeHasid. Helaas kwam het project in de problemen na diens overlijden en werd het later zelfs in brand gestoken. Later kwam er een verbod op het bouwen van synagogen en was de Hurva-synagoge voor lange tijd niet veel meer dan een ruïne. Pas halverwege de negentiende eeuw werd er serieus een ontwerp gemaakt voor de herbouw van de synagoge. De naam veranderde hiermee naar de grootste financier Jakob Rothschild in Beis Yaakov, huis van Jacob. Helaas heeft ook dit ontwerp veel te lijden gehad tijdens de verwoestingen van de in 1948 gevreesde Arabische-Israëlische oorlog. Het huidige uiterlijk van de nog altijd in de volksmond genoemde Hurva-synagoge dateert uit 2009/2010. Liefhebbers kunnen er een rondleiding boeken en/of kun je via een trap aan de buitenzijde de koepel van de Hurva-synagoge betreden. Het uitzicht is fenomenaal.

Meer info over de Hurva-synagoge

Hurva-synagoge

Jerusalem Biblical Zoo

De ‘Tisch Family Zoological Gardens’ staan beter bekend als de Jerusalem Biblical Zoo. Deze bescheiden dierentuin ligt in het zuidwesten van Jeruzalem in de wijk Malha. De deuren van de Jerusalem Biblical Zoo gingen in het jaar 1940 open. Dit was echter op een andere locatie. Het huidige adres werd in gebruik genomen in 1993. Dankzij de schenking van de familie Tisch uit New York en die van het ministerie van Jeruzalem en de Jeruzalem foundation, werd het mogelijk gemaakt om flink uit te pakken op een nieuw adres. De dierentuin van Jeruzalem is erg leuk om met bijvoorbeeld kinderen te bezoeken. Je kunt er namelijk verschillende workshops volgen, een ritje met een trein maken en natuurlijk verschillende dieren bewonderen. Regelmatig worden er ook allerlei activiteiten georganiseerd.

Meer info over de Jerusalem Biblical Zoo

Olijfberg

Ten oosten van Jeruzalem bevindt zich de Olijfberg. Deze bergketen die inderdaad vol met olijfbomen staat, is een historische plaats binnen het christendom. Hier speelden zich namelijk verschillende Bijbelse gebeurtenissen af. Tegenwoordig is de Olijfberg vooral een begraafplaats. Bekende graven die je er treft zijn die van Maria en haar ouders Anna en Joachim. Een andere boeiende bezienswaardigheid op de Olijfberg is de Russische Maria Magdalenakerk.

Olijfberg

Mount Zion

Net even buiten de stadsgrenzen van de Oude Stad Jeruzalem ligt de berg ‘Mount Zion’. De naam Mount Zion is eigenlijk een verwijzing naar drie locaties. Eerst werd de naam gegeven aan het lager gelegen deel van de voormalige Stad van David. Daarna werd de naam gegeven aan de locatie waar de eerste tempel verrees. De laatste locatie is die we als vandaag kennen als Mount Zion, ten zuidwesten van de oude stad. Je kunt er tegenwoordig historische plaatsen bezoeken, zoals de Benedictijner abdij Dromition Abbey, het graf van David en de kerk van de apostelen waar ‘het laatste avondmaal’ plaatsvond.

City of David

De archeologische site ‘city of David’ is een belangrijke plaats in Jeruzalem. Volgens de bijbelse verhalen was het omstreeks 907 voor Christus dat koning David leiding had en Jeruzalem de hoofdstad van Israël maakte. Hij bracht namelijk de Ark naar de berg Moria. Opgravingen hebben allerlei oude woningen, torens, muren en vestingen deels blootgelegd. Het wordt dan ook gezien als de geboorteplaats van Jeruzalem. Later werd ook een tunnel ontdekt die het mogelijk maakte om vanaf de Gihon waterbron de vijver van Siloam te bereiken. Deze tunnels zijn deels te bezoeken. De stadsmuren rondom de City of David zijn vermoedelijk afkomstig uit de tiende eeuw voor Christus. De archeologische site City of David ligt in de Arabische wijk van Jeruzalem. Liefhebbers kunnen dit gebied middels een rondleiding ervaren. Je dient hiervoor wel redelijk goed ter been te zijn.

Meer info over de City of David

City of David

Maria Magdalenakerk

In het jaar 1888 werd de Maria Magdalenakerk in opdracht van tsaar Alexander III op de Olijfberg gebouwd. Het werd gebouwd in herinnering aan diens moeder, Marie van Hessen-Darmstadt. De vergulden uivormige koepels van de Maria Magdalenakerk zijn duidelijke Russische kenmerken. De muurschilderingen in de kerk zijn flink onder handen genomen door Sergei Vasiljevitsj Ivanov, een Russische kunstschilder en graficus. Hij liet er prachtig werk achter. In de Maria Magdalenakerk zijn verschillende Russische tsaren, keizers en andere invloedrijke personen begraven.

Meer info over de Maria Magdalenakerk

Tombe van de Heilige Maagd Maria

Het graf van de Maagd Maria is volgens verhalen te vinden aan de voet van de Olijfberg in Jeruzalem. Haar laatste rustplaats is gelegen in een grafgrot onder de Kerk van Maria’s Hemelvaart. Volgens verhalen zou ze gestorven zijn tussen 36 en 50 na Christus. Alle twaalf apostelen, behalve Thomas, zijn hiervan getuigen geweest. Thomas kwam later en geloofde niet dat ze al begraven was. De kerk van Maria’s Hemelvaart is meerdere malen herbouwd, maar de crypte van Maria is altijd onaangetast gebleven. Waarschijnlijk omdat Maria ook als moeder van de profeet wordt gezien binnen de Islam.

Jaffa Poort

Eén van de meest beroemde en mooiste poorten van de historische stadsmuur die rondom de Oude Stad Jeruzalem ligt, is de Jaffa Poort. In het Arabisch werd de poort ‘Bab el-Khalil’ poort van de geliefde genoemd. Voor vele eeuwen diende de Jaffa Poort als belangrijkste ingang van de stad Jeruzalem. De smalle en L-vormige Jaffa Poort bevindt zich in het westen en geeft tevens toegang tot de joodse wijk.

Jaffa Poort